Røyking hvor skadelig er det?

Ettersom jeg har en oppgave om røyking så tenkte jeg å dele litt sammen med dere. Dette er for å gjøre så mange av dere som mulig klar over hva slags skader røyking kan gi. Jeg har en del venner som røyker så derfor velger jeg å skrive dette. 

 

Relatert bilde

Skader av røyk?

Når man røyker så skader nemlig røyken nesten alle organene i kroppen og man kan få mange sykdommer. Røyking øker også sjansen for at du får en hjertesykdom opp til 4 ganger. Risikoen for at du får lungekreft er hele 23 ganger høyere hos menn og 13 ganger så høyere for kvinner enn om du ikke velger å røyke. Det øker også sjansen for at du dør av KOLS med 12 til 13 ganger. 

Hjerteinfarkt 

Man øker også sjansen for hjerteinfarkt når man røyker, det øker også risikoen enda mer for kvinner enn for menn. Det at man røyker noen få sigaretter daglig gir også økt risiko. Hvis man har et forbruk på 1-4 sigaretter om dagen er risikoen for å få hjertesykdom dobbelt så høy som om man ikke røyker. Man utvikler hjertesykdom tidligere enn om man ikke røyker.

Men om du slutter å røyke nå da er risikoen for hjerte og karsykdom redusert allerede etter et døgn. Og om et år så er tilleggsrisikoen på grunn av den røykingen halvert. 

KOLS

Symptomer: nedsatt lungekapasitet., tung pust og irritasjon i luftveiene. Det gir også hoste og økt slimproduksjon. 

Du kan heller ikke bli frisk av Kols men om man slutter å røyke kan man  hindre vidre sykdomsutvikling. Det finnes medisiner og hjelpemidler som kan gjøre at sykdommen er lettere å leve med.

Hjerneslag

Hjerneslag blir doblet ved at man røyker. Røykingen gjøre at det blir samlet fett i blodårene og fettet kan også stanse blodtilførselen til hjernen og gi hjerneslag. 

Hvis man får slag kan dette føre til slag og et slag kan føre til at man får lammelser eller død. Det er ikke alle som røyker som får slag men om man røyker daglig så er et fettavleringer  i årene. Du kan aldri være forberedt på et hjerneslag da dette kommer plutselig og uventet. Man kan da få vanskelige og langvarige funksjonstap om man får slag.

Hjerneslag

Røyking dobler risikoen for hjerneslag. Røyking gjør at fett samler seg i blodårene, og fettet kan stanse blodtilførselen til hjernen og gi hjerneslag.

Et slag kan føre til lammelser eller død. Ikke alle som røyker får slag, men alle som røyker daglig har fettavleiringer i årene. Et hjerneslag kommer plutselig og uventet, og dersom du rammes kan du få vanskelige og langvarige funksjonstap.

Røykeslutt vil redusere risikoen for hjerneslag. Dersom man slutter å røyke vil du etter 2?15 år ha samme risiko for slag som en ikke-røy

Dette var noe som kan skje med kroppen din om man begynner å røyke. 

Håper dere aldri begynner å røyke og hvis man røyker oppfordrer jeg dere til å slutte.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg